Da bi vaš brend i sajt bili uspješni, morate što bolje rangirati sajt na rezultatima pretrage. Međutim, ponekad zapravo ne znate koliko dobro se vaš sajt rangira. Pa čak i kada mislite da radite sve ispravne stvari, možda još uvijek niste toliko visoko u rezultatima pretrage koliko ste se nadali.

U ovom slučaju možete da proverite svoj Domain Authority (DA) da biste vidjeli generalnu ocjenu vašeg domena kada je u pitanju rangiranje na pretraživačima. Domain Authority je alat koji možete naći na sajtu Moz.

Daje sajtovima ocenu rangiranu između 1 i 100, a viši kraj skale predstavlja bolji ishod. Pronalaženje rezultata pomaže vam u izgradnji vašeg brenda i kreiranju sajta sa kojim znate da će klijenti i kupci željeti da stupe u interakciju. Takođe će vam pomoći da vidite područja koja bi trebalo poboljšati.

Kako se izračunava Domain Authority?

Postoji 40 ​​faktora koje Moz koristi da bi izračunao DA. Tu spadaju stvari poput root domena ili količine linkova koji linkuju ka sajtu. Linkovi su posebno važni za izračunavanje rezultata, jer će sajt sa velikom količinom linkova sa autoritativnih i relevantnih domena imati veći rezultat.

Problemi sa Domain Authority metrikom

Jedno od problema sa Moz sistemom bodovanja je da je, kada dostignete visoku ocjenu, znatno teže poboljšati ocjenu nego ako je ocjena niska. Tako, na primjer, ako imate ocjenu 70, morate uložiti mnogo više napora da biste poboljšali ocjenu, nego ako je rezultat 30. Što znači, čak i ako osmislite novu, uspješnu marketinšku kampanju da biste povećali promet na sajtu ili dobijete nekoliko kvalitetnih linkova, te stvari neće toliko uticati na ocjenu ako je već visoka.

Uz to, vaš Domain Authority se može smanjiti bez vaše krivice. Ova metrika se određuje i u odnosu na ostale sajtove, tako da ako najveći sajtovi izgrade više backlinkova ili prikupe mnogo više prometa ka sajtu, vaš Domain Authority se može smanjiti jednostavno jer se njihov poboljšao.

To u suštini znači da ćete uvijek biti upoređivani sa najrazvijenijim sajtovima poput Amazona ili Wikipedie sa kojima realno ne možete da se takmičite.

Zbog tih ograničenja, ne bi trebalo da koristite DA rezultat kao jedini pokazatelj uspješnosti vašeg web sajta. DA trebate koristiti kao uporednu metriku da se uporedite sa vašim prošlim rezultatima i direktnom konkurencijom, a ne kao apsolutno mjerilo kvaliteta sajta.

Želite li da poboljšate Domain Authority sajta i bolje se rangirate na pretraživačima? Pošaljite nam poruku putem kontakt forme u nastavku stranice i ubrzo ćemo vas kontaktirati.

Kontaktirajte nas