Prema novoj studiji Adobe-a, korisnici sve više koriste TikTok kao pretraživač za traženje informacija, recepata, muzike i još mnogo toga.

Istraživanje je uključivalo ankete sa preko 800 potrošača i 250 vlasnika poslovanja kako bi se razumjelo kako TikTok preoblikuje ponašanje pretraživanja i marketinške strategije.

 

Uspon TikToka Kao Pretraživača

Istraživanje pokazuje da sada 40% potrošača koristi TikTok za pretraživanje stvari koje im trebaju ili o kojima žele više da saznaju.

Ovaj trend je prevladavajući među mlađim ljudima, sa 64% generacije Z (oni rođeni poslije 1996) i 49% milenijalaca (rođeni između 1981-1996) koji se okreću TikToku kao alatu za pretraživanje.

Platforma se koristi za traženje svih vrsta tema – od recepata za kuvanje, za koje generacija Z traži 29% više nego milenijalci, do muzike, DIY ideja, mode i još mnogo toga.

Gotovo 10% korisnika generacije Z sada preferira korišćenje TikToka pred pretraživačima poput Google-a kada traže informacije.

ChatGPT takođe dobija na popularnosti kao alat za pretraživanje, sa preko 10% ljudi koji ga koriste za upite informacija poput savjeta o finansijama.

 

Zašto TikTok privlači interes korisnika

TikTok je postao popularan kao pretraživač jer dostavlja sadržaj na jedinstven, personalizovan način – kroz kratke, informativne videe koji pričaju male priče.

Veliki dio privlačnosti TikToka je kako prilagođava sadržaj interesima svakog korisnika. Oko 40% korisnika generacije Z sviđa se kako TikTok pokazuje videe usklađene sa njihovim ličnim preferencama. Čak i 26% bejbi bumera privučeni su sadržajem u stilu priča na TikToku.

Većina korisnika TikToka favorizuje video tutorijale iznad drugih formata – 62% kaže da su njihov prvi izbor. Recenzije i lične anegdote takođe su cijenjene, sa 39% korisnika koji ih navode kao favorite.

Fokus TikToka na stvarne ljude iz regularnog života koji dijele svoja iskustva dio je razloga zašto mnogi smatraju da je pouzdan izvor znanja i stručnosti.

 

Vlasnici Biznisa Preusmjeravaju se na TikTok

TikTok postaje sve popularniji među vlasnicima biznisa kao platforme za dosezanje kupaca koji traže proizvode i usluge.

Više od polovine ispitanih vlasnika poslovanja sada koristi TikTok za promociju svojih kompanija, objavljujući u prosjeku oko 9 puta mjesečno. Saradnja sa influenserima na TikToku za prodaju i promocije takođe je popularna taktika, sa 25% malih vlasnika biznisa koji se okreću influenser marketingu.

Fokusiraju se uglavnom na kreativan sadržaj (43%), recenzije proizvoda (36%) i instruktivne videe (35%). Gledajući unaprijed, više od polovine poslovanja (53%) namjerava da poveća svoja ulaganja u marketing na TikToku, uprkos tekućim izazovima oko podsticanja angažmana publike i redovnog kreiranja privlačnog sadržaja.

 

Pogled u Budućnost

Kako TikTok preoblikuje ponašanje potrošača pri pretraživanju, strategije kreiranja sadržaja mogu evoluirati zajedno sa njim.

Iako TikTok zahtijeva stalno eksperimentisanje, predstavlja prilike za povezivanje sa mlađim publikama i formiranje brenda u njihovim očima.