Prestanite brinuti o tome šta objaviti na LinkedInu! Ovi primjeri i ideje za LinkedIn postove pomoći će vam da se istaknete i budete viđeni.

1. Pravite bogate i interaktivne objave

Kao i na bilo kojoj platformi zasnovanoj na feed-u, korisnici LinkedIn-a konstantno pretražuju sadržaj, prelistavajući velike količine običnih tekstualnih objava tipa “Dobio sam unaprijeđenje” i “Evo zašto sam sjajan”. Ako želite da Vaš sadržaj bude istaknut i da uhvati pažnju, morate podstaći interakciju čitalaca.

LinkedIn nudi različite vrste sadržaja koje vam mogu pomoći u tome.
Možete:
 • Postaviti interaktivni PDF
 • Objaviti anketu
 • Dijeliti slike i video
 • Proslaviti poslovnu priliku ili uspijeh
 • Kreirati događaj
 • Dijeliti prilike za zapošljavanje

  2. Objavite relevantan, aktuelan sadržaj

  Važno je pratiti trendove i vijesti vezane za Vašu oblast ili brend. Ako primijetite nešto što je pravovremeno i jedinstveno, iskoristite priliku! Podijelite svoje mišljenje o nedavnom trendu na društvenim mrežama, objasnite šta stručnjaci govore u Vašoj oblasti, ili ponudite savjete iz nedavnog blog posta koji se odnose na nešto aktuelno u vijestima.

  3. Ispričajte ličnu priču

  Svi znamo za dosadne korisnike LinkedIna koji svaku životnu prekretnicu povezuju sa svojim poslovanjem. Naravno, niko ne želi biti osoba koja kaže da ih rođenje njihovog prvog djeteta podsjeća na to kada su pokrenuli svoj prvi biznis.

  Međutim, dijeljenje priča koje pomažu da se Vaš brend humanizuje može biti moćno.

  Razmislite šta želite otkriti o sebi i kako se to povezuje sa širom slikom.

  Budite sigurni da sve što napišete bude autentično i nije prisiljeno. Nema ništa gore od priče koja služi samo da istakne Vaša dostignuća.

   

  4. Dijelite relevantnu statistiku

  Ništa ne govori glasnije od činjenica—posebno kada je riječ o angažovanju profesionalaca na LinkedInu. Dijeljenje relevantnih industrijskih statistika, anketa, studija slučaja, istraživanja i podataka može oživjeti Vaše objave.

  Obavezno djelite sve statistike, činjenice i brojke relevantne za Vaš brend. To vam pomaže osigurati da je vaš sadržaj na LinkedIn-u informativan umjesto da bude samo promocija.

   

  5. Izađite iz svoje industrije

  Iako je LinkedIn sjajno mjesto za interakciju sa kolegama, važno je povremeno izaći iz profesionalne sfere. Dijeljenje objava o inspirativnim preduzetnicima ili ohrabrujućim pričama može olakšati plasiranje sadržaja i dati čitaocima nešto drugačije.

  Osim toga, izlazak iz Vaše industrije znači da ne pričate samo o poslu sve vrijeme, što može biti osvježavajuće i za Vas i za Vaše pratioce.

   

  6. Prikazujte kulturu kompanije

  Jedna od najboljih stvari na LinkedInu je što vam pruža priliku da pokažete što čini vaš posao ili industriju jedinstvenim, ljude i kulturu koji čine vaš tim. Objavljivanje fokusiranja na zaposlene, priče sa radnog mjesta ili pogled iza kulisa može biti sjajan način da unesete ličnu notu u brend i pružite čitateljima autentičan uvid u Vaš svijet.

  To je odličan način da vaše zaposlene pretvorite u predstavnike brenda.

  7. Postavljajte pitanja

  Ne bojte se da postavite pitanja svojim pratiocima! Traženje mišljenja o određenoj temi ili pozivanje korisnika da podijele svoje misli može podstaknuti zanimljive razgovore i uključiti više ljudi u Vaš sadržaj.

   

  8. Istaknite uspjehe kupaca

  Imate li kupce koji su postigli neverovatne stvari sa Vašim proizvodom ili uslugom? Isticanje uspjeha kupaca odličan je način da pokažete vrijednost Vašeg brenda i pružite čitaocima nešto čemu mogu težiti.

   

  9.Iznesite mišljenje

  Interesuju Vas najnovije brojke sa berze? Ili ste lansirali proizvod sa novom funkcijom?

  Davanje vašeg mišljenja o trenutnim događajima, tržišnim trendovima ili čak razvoju u vašoj industriji može vam pomoći da se istaknete kao autoritet i izgradite sebe kao lidera.

   

  10. Dajte stručne savjete i smjernice

  LinkedIn je već prepun nejasnih i generičkih savjeta za karijeru, pa iznenadite svoje pratioce savjetima, trikovima i uvidima koje ne mogu dobiti nigdje drugdje.

  Bilo da je to vodič o tome kako pretvoriti e-commerce kupce na društvenim mrežama, lista najboljih restorana za poslovne sastanke u Podgorici, ili čak samo neki opšti savjet o tome kako ste došli do mjesta na kojem ste danas – neka bude iskreno, Vaše!

   

  11. Ne ovo, nego ono

  Jedan od najboljih načina da se plasirate kao lider na LinkedIn-u je izazivanje statusa quo.

  Ako vidite XY dizajn za koji mislite da ne funkcioniše dobro, ili oglas na bilbordu koji bi mogao biti poboljšan, napišite alternativni pristup i objasnite zašto bi mogao biti učinkovitiji.

  To nije samo korisno za vaše pratioce, već i pokazuje Vašu stručnost i kreativnost.

   

  12. Ne zaboravite zabavne stvari!

  LinkedIn ne mora biti posao sve vrijeme. Razmislite o dodavanju nekih zabavnih objava o hobijima ili interesima, kao i laganog sadržaja koji bi mogao nasmijati vaše pratioce.
  Animirani GIF-ovi iznenađujuće dobro prolaze na LinkedInu, kao i humor i šale – kada se pravilno koriste.