SEO je skraćenica za “search engine optimization” ili optimizaciju za pretraživače. To je praksa povećanja kvaliteta i količine saobraćaja ka vašem web sajtu, kao i izloženosti vašem brendu, putem neplaćenih („organskih“) rezultata pretrage.

Organski rezultati izgledaju vjerodostojniji korisnicima koji znaju da ih razlikuju od oglasa i na dugi rok generišu više klikova nego plaćene reklame. Izazov kod SEO-a je u tome što je najčešće potrebno mnogo vremena dok se ne vide rezultati i čak i kada se jednom dobro rangirate, potrebno je ulagati trud u održavanje te pozicije.

Uprkos skraženici, bitan dio SEO-a se odnosi i na ljude, ne samo na pretraživače. Radi se o razumijevanju onoga što ljudi traže na Internetu, odgovora koje traže, riječi koje koriste i vrste sadržaja koji žele da konzumiraju. Poznavanje odgovora na ova pitanja omogućiće vam da se povežete sa ljudima koji pretražuju web da nađu rješenje svog problema.

Poznavanje vaše publike je jedan dio SEO aktivnosti. Drugi dio je optimizacija vašeg sajta i sadržaja na njemu na način da pretraživač može lako i brzo da ga uvrsti i rangira na rezultatima.

Iako plaćeno oglašavanje, društveni mediji i ostale internet platforme mogu da generišu saobraćaj ka web sajtu, pretraživači su još uvijek jedan od glavnih izvora Internet saobraćaja.

Optimizacija vašeg web sajta pomoći će pretraživačima da bolje razumiju sadržaj na vašem sajtu i dodijele vam bolju poziciju na rezultatima pretrage za relevantne termine.

SEO faktora ima mnogo, neki od najvažnijih na koje morate obratiti pažnju su:

  • Struktura linkova (URL struktura) sajta
  • Optimizacija Title Tagova i Metadeskripcija svih stranica
  • Brzina učitavanja sajta – sajt bi se trebao učitavati za manje od 3 sekunde
  • Vrijeme koje korisnici provode na sajtu – sajt mora biti pregledan i jednostavan za navigaciju, pogotovo na mobilnim uređajima
  • Optimizacija tekstova – tekstovi bi trebali sadržati relevenatne ključne riječi
  • Količina i kvalitet linkova koji vode ka vašem sajtu

Ako želite da optimizujete vaš sajt za SEO, D Marketing vam možemo pomoći. Kontaktirajte nas putem kontakt forme i pomoći ćemo vam da se rangirate bolje na rezultatima pretrage.

Kontaktirajte nas