Google remarketing je moćna vrsta digitalnog reklamiranja koja omogućava sajtovima da, koristeći Google Ads platformu, prikazuju reklame korisnicima koji su već posjetili njihov web sajt.

Remarketing ne samo da je veoma popularna marketinška strategija, već je i nevjerovatno isplativa. U stvari toliko isplativa da je zapravo moguće dobiti potencijalne kupce i konverzije za samo nekoliko centi. Sa tako niskim troškovima, jasno je zašto je Google remarketing ključna strategija sa kojom morate biti upoznati.

Bez obzira da li ste potpuno novi u digitalnom marketingu ili već neko vrijeme koristite Google Ads i Facebook Ads reklamiranje, vjerovatno ne koristite remarketing dovoljno u vašim kampanjama.

Mnogi oglašivači će redovno prikazivati tradicionalne oglase, ali će se često na tome zaustaviti. Kad bi samo znali kako bi podržavanje redovnih kampanja remarketingom značajno povećalo njihovu prodaju i konverzije, većina ljudi bi bilo zainteresovano da o tome saznaju više.

Za početak pogledajmo definiciju remarketinga i vidjećemo kako se ove kampanje razlikuju od uobičajenih pay per click kampanja.

Šta je remarketing?

Remarketing je tip marketinške kampanje koja posebno cilja grupu pojedinaca koji su već posjetili vaš web sajt direktno ili putem neke druge marketing kampanje.

Remarketing kampanje targetiraju samo korisnike koji su već ranije posjetili vaš sajt. Da bi korisnik mogao da postane dio publike za remarketing, mora da posjeti vašu web sajt i dobije kolačić.

Redovne kampanje imaju za cilj da korisnike prvi put privuku na vaš web sajt tako što će ih upoznati sa vašim prisustvom i proizvodima dok su remarketing kampanje orijentisane samo na korisnike koji vas već znaju i veća je šansa da će kupiti ako vide novu reklamu prilagođenu njima.

Kako Google remarketing funkcioniše?

Kada korisnik posjeti web sajt, na njemu se često nalazi kod za praćenje (takođe poznat i kao piksel) koji postavlja kolačić na pretraživač korisnika.

Kolačić sadrži puno važnih informacija, poput poslednje posjete korisnika i stranice koju je gledao.

Informacije u okviru ovog kolačića vraćaju se glavnoj mreži za oglašavanje, kao što je Google, koja im zatim omogućava da serviraju specifične oglase samo za tog određenog korisnika.

To znači da će korisnik, kada posjeti drugi web sajt koji prikazuje Google AdSense baner oglase, vidjeti veoma ciljane reklame. Iskoristivši Google-ovu masivnu mrežu prikaza, ovi oglasi mogu pratiti korisnika na skoro svakom web sajtu koji posjete.

Najvažnija stvar u cijelom procesu je piksel. Bez piksela ne možete imati kolačić, a bez kolačića ne možete odabrati ono što će korisnici vidjeti.

Remarketing na Facebook platformi funkcioniše veoma slično. Samo umjesto da se reklame prikazuju na drugim web sajtovima, visoko ciljani remarketing oglasi će se prikazivati samo na Facebook-u. Zbog toga je prikazivanje ove vrste kampanja na više oglasnih mreža dobra taktika da dosegnete veći broj korisnika.

Investirajte u remarketing kampanje

Ako do sada niste koristili Google remarketing kampanje, preporučujemo da probate, makar sa manjim budžetom. Ove kampanje vam mogu donijeti znatno bolji povrat na investiciju nego regularne kampanje koje se prikazuju ljudima koji nisu upoznati sa vama i vašom ponudom.

Nemate vremena da sami podesite piksel za remarketing i remarketing kampanje za vaš biznis? Pošaljite nam poruku putem kontakt forme u nastavku stranice i ubrzo ćemo vas kontaktirati.

Kontaktirajte nas