Slike daju vašem sadržaju vizuelni kontekst, povećavaju čitljivost i čine vaš sadržaj preglednijim. Da li ste znali da slike koje se nalaze na vašem sajtu mogu da doprinesu i vašem SEO rangiranju?

Tako je, optimizacija slika može značajno doprinijeti rangiranju vašeg sadržaja na pretraživačima.

Ali kako optimizovati sliku? Pomoću alternativnog teksta.

Šta je alternativni tekst?

Alternativni tekst (poznat i kao „alternativni atribut“ ili „alternativni opis“) je kratak opis koji možete dodati na slike na vašem web sajtu u HTML-u stranice, koji približnije opisuje sliku. Ako koristite WordPress, možete ga pronaći na desnoj strani ekrana kada umetnete sliku.

Alternativni tekst nije lako vidljiv i prosječan posjetilac vaše web stranice ga uglavnom neće primjetiti (osim eventualno ako bude prelazio mišem preko vaše slike), ali nemojte misliti da to znači da alternativni tekst nije važan. Osim toga što se smatra dobrom SEO praksom i čini vašu web lokaciju dostupnijom, veoma je korisno dodati dobar alternativni tekst na sve vaše slike.

Alternativni tekst za SEO

Alternativni tekst je veoma bitan za SEO iz jednog velikog razloga – bez alternativnog teksta, vaše slike nemaju uticaja na vaše SEO rangiranje. Dobro definisan alternativni tekst osigurava da će se vaše slike pravilno prikazati u Google-ovom indeksovanju i da će se pojaviti na rezultatima pretraživača.

Google-ovi botovi su vrlo efikasni u indeksovanju teksta, identifikovanju ključnih riječi i organizaciji naslova, ali ne mogu tako lako da prepoznaju i razumiju vizuelne elemente. Upravo zbog toga vam je potreban alternativni tekst povezan sa slikom. Bitno je da taj tekst bude napisan na način koji će stvarno doprinijeti vašem rangiranju.

U zavisnosti od namjene vašeg sadržaja, slike mogu biti čak važnije od vašeg teksta. Ako pravite prodajnu ili odredišnu stranicu za brend koji je primarno vizuelan, važnost vaših slika za dobro rangiranje se dodatno povećava.

U tim slučajevima, veliki procenat vaše web stranice vjerovatno će činiti slike, jer su one glavna stvar koju želite da posjetioci vide. Dakle, definitivno ne želite da vaša informativna, vizuelno privlačna web stranica u koju ste uložili mnogo truda propusti posjete samo zato što niste dodali alternativni tekst na sve vaše slike. Slika govori 1000 riječi, ali to nije važno ako je niko ne vidi.

Spremni ste da optimizujete vaš sajt za pretraživače i povećate posjetu? Ispunite kontakt formu, recite nam nešto više o vašem biznisu i javićemo vam se sa predlogom saradnje u što kraćem roku.

Kontaktirajte nas