Kada je u pitanju digitalni marketing, postoji puno načina da dovedete korisnike na vaš web sajt.

Dva najčešća načina da to učinite su: optimizacija za pretraživače (SEO) i pay per click marketing (PPC). Međutim, ima i dosta drugih, uključujući društvene medije, preporuke i oglase na banerima.

Iako na raspolaganju imate više načina da privučete saobraćaj na vaš web sajt, nijedan nema popularnost kao što to imaju SEO i PPC.

Rastrzani između fokusa na SEO i PPC, vlasnici web sajtova uvijek žele da znaju koji je bolji pristup. Konkurencija možda bolje radi SEO, ali negdje su pročitali da je PPC bolji. Uz toliko različitih mišljenja i savjeta, mnogi vlasnici sajtova mogu se često osjećati zbunjeno.

Ono što stvarno žele da znaju jeste:

Da li je jedna marketinška strategija znatno bolja od druge?

Pitajte bilo kojeg stručnjaka za digitalni marketing na temu SEO vs PPC i bićete dočekani sa čitavim nizom odgovora od ljudi koji tvrde da je jedna ili druga opcija bolja. Neki se kunu u SEO, dok drugi koriste isključivo PPC oglašavanje da generišu saobraćaj. Dakle, koji pristup je bolji? I zašto je bolji? Hajde da saznamo.

Šta je optimizacija za pretraživače (SEO)?

Optimizacija sajtova za pretraživače, poznatija kao SEO, odnosi se na privlačenje relevantnog organskog saobraćaja ka vašem web sajtu putem pretraživača. U zavisnosti od vaše industrije i koliko je konkurentna, potrebno je dugo vremena da se vide dobri SEO rezultati. Neka preduzeća troše velike količine novca svakog mjeseca kako bi poboljšala njihovo rangiranje, ali da li se to stvarno isplati?

Šta je Pay Per Click Marketing (PPC)?

Marketing sa plaćanjem po kliku, takođe poznat i kao PPC, donosi trenutne rezultate i privlači na sajt posjetioce koji u pretraživače unose relevantne ključne riječi. Za samo nekoliko minuta možete da postavite PPC kampanju i gledate kako posjetioci dolaze na vaš web sajt. Moguće je vrlo brzo kreirati kampanju, ali ako želite da vidite dobre rezultate morate se puno edukovati i uložiti puno planiranja i napora.

SEO vs PPC zaključak

Dakle, sada znate nešto više o obe strategije i njihovim prednostima.

SEO je sjajan za dugoročnu strategiju privlačenja organskog saobraćaja (saobraćaja gdje ne plaćate svaki put kad neko klikne na vaš sajt). Ova strategija najbolje rezultate donosi kada se fokusira na vašu glavnu stranicu i stranice ključnih proizvoda.

PPC je, sa druge strane, odličan kratkoročni način da privučete saobraćaj na vaš web sajt. Ako lansirate novi proizvod ili počinje sezona, PPC je odličan način da dobijete dodatni priliv posjetilaca.

Koji pristup je onda bolji? Nijedan.

Ove dvije strategije ne biste trebali da posmatrate kao međusobno isključive, posmatrajte ih zajedno. Zašto se baviti samo SEO-om ili PPC-om kada možete iskoristiti sinergiju obje strategije za vaš web sajt?

SEO je sjajan ako želite da razvijete dugoročni saobraćaj, ali može proći i nekoliko meseci prije nego što počnete da vidite rezultate. PPC je, sa druge strane, odličan za kratkoročne rezultate, ali košta mnogo više novca.

Korišćenjem SEO-a za vašu glavnu web stranicu i PPC-a za pojedinačne odredišne stranice, možete dobiti najbolje od oba svijeta. Takođe, ako tek započinjete sa vašim poslom, možda ćete uložiti u PPC kako biste stekli prvih nekoliko klijenata, a dugoročno investirati u SEO.

Želite da počnete sa implementacijom ovih strategija na vašem sajtu? Popunite kontakt formu u nastavku stranice i ubrzo ćemo vas kontaktirati!

Kontaktirajte nas