Performance Max kampanje prvi put su predstavljene u novembru 2021. kao način da korisnici Google Ads-a izvuku više iz njihovog budžeta za reklamiranje.

Nakon uspešnog lansiranja, Performance Max će uskoro postati jedini tip kampanje za firme koje vode Smart Shopping i Local kampanje.

Evo nekih stvari koje morate imati na umu vezano za ovu izmjenu.

Nadogradnje kampanja počinju od aprila 2022

Prelazak na Performance Max kampanje će se odvijati u fazama.

Počevši od aprila, oglašivači će moći da počnu sa nadogradnjom svojih Smart Shopping kampanja.

Google je najavio svoje rješenje za nadogradnju jednim klikom pomoću jednostavnog alata. Ovaj alat će vam omogućiti da odaberete određene kampanje za nadogradnju ili da nadogradite sve odjednom.

Lokalne kampanje će ispunjavati uslove za nadogradnju na Performance Max počev od juna.

Ako ne nadogradite Smart Shopping i Local kampanje do jula, te stare kampanje će biti automatski nadograđene. Automatske nadogradnje bi trebalo da budu završene do septembra 2022.

Šta se mijenja ovom nadogradnjom

Performance Max kampanje će biti izgrađene od postojećih Smart Shopping i Local kampanja. Ovo osigurava da će mnoga postojeća podešavanja ostati ista.

Uz Performance Max kampanje dolazi nekoliko novih nadogradnji:

  • Dostupan je novi inventar za reklame
  • Novi uvidi u rezultate automatizacije
  • Oglasni inventar će biti dodat na YouTube, Mrežu za pretragu i Discovery mrežu

Savjeti za Performance Max kampanje

Google je nedavno ažurirao svoj vodič za pokretanje Performance Max kampanja.

Neke od bitnijih preporuka su:

  • Dodajte dodatne elemente oglasa unutar ad grupe
  • Uključite signale publike da povećate vjerovatnoću konverzije
  • Podesite pravi budžet i odgovarajuću strategiju licitiranja

Dodatni oglasi su važni da bi Google mogao da ih automatski sastavi u relevantne formate oglasa. Ova automatizacija vam omogućava veći pristup dostupnom inventaru. Važno je napomenuti da unutar svake ad grupe reklame trebaju imati zajedničku temu.

Uključivanje signala publike je ključno za uspeh kampanje u svijetu automatizacije jer pomažu da se kampanje brže optimizuju i pronalaze dodatne klijente za vas.

Na kraju, vaš budžet i strategija licitiranja treba da budu komplementarni. Ako je vaš dnevni budžet prenizak, a ciljna cijena po konverziji previsoka, mala je vjerovatnoća da će vaše kampanje uspjeti.

Spremni ste da preduzmete prvi korak i pokrenete prvu Performance Max kampanju? Ispunite kontakt formu, recite nam nešto više o vašem biznisu i javićemo vam se sa predlogom saradnje u što kraćem roku.

Kontaktirajte nas