Želite bolje rezultate na Instagramu? Tražite načine za optimizaciju profila koji bi mogla dovesti do većeg angažovanja i prodaje?

U ovom članku, otkrićete kako da poboljšate svoj Instagram nalog.

Kao jedna od najpopularnijih društvenih mreža današnjice, Instagram je stvorio prostor za pojedince, firme i influensere da predstave svoje talente, proizvode i usluge.

Ako imate problema sa postizanjem željenih rezultata na Instagramu, možda je vrijeme da revidirate vašu Instagram strategiju. Revizija vašeg Instagram naloga pruža vam priliku da u potpunosti ponovo pregledate i procjenite svaki element vaše stranice i osigurate da ona funkcioniše najbolje što može.

 

#1: Revizija bio sekcije

Prva oblast koju treba revizujete na vašem Instagram nalogu je vaša bio sekcija. Vaša biografija se sastoji od vaše profilne slike, imena profila, ponude, linkova i kontaktnih informacija.

Slično kao kad gledate izloge, vaša biografija je prva, ako ne i jedina prilika koju imate da privučete pažnju potencijalnog pratioca. To je takođe prilika da iskomunicirate vrijednost vaše stranice.

 

Profilna slika: Logo vs. Fotografija

Koristite logo ako je u pitanju poslovni nalog. Ako imate lični brend, dobro je koristiti svoju fotografiju. Osigurajte da je fotografija jasna (bez grupnih fotografija). Ako koristite logo, on mora biti lako prepoznatljiv.

 

Naziv profila

Da se ne bi pomiješalo s vašim Instagram korisničkim imenom, ime profila je podebljani tekst ispod vaše profilne slike.

To je način na koji vas potencijalni pratioci pronalaze. Uključite ključnu riječ ili dvije koje opisuju ko ste i šta radite, nešto što mislite da vaša ciljna grupa aktivno pretražuje na Instagramu. To će povećati vašu šansu da budete otkriveni.

Instagram vam daje mogućnost da odaberete kategoriju koja se prikazuje ispod naziva vašeg profila. To može biti, na primjer, “Preduzetnik”, “Javna ličnost” ili “Edukativna stranica”. Birajte mudro. Neke funkcije Instagrama su dostupne samo određenim vrstama naloga. Ako ste, na primjer, preduzeće, možda nemate pristup cjelokupnoj muzičkoj biblioteci zbog autorskih prava.

 

Kvalitet sadržaja

Upitajte se, koju vrijednost pružam svojim pratiocima? Vaši potencijalni pratioci žele nešto od vas, i ako misle da to neće dobiti od vas nakon čitanja vaše biografije, vjerovatno vas neće pratiti. Vaša izjava o vrijednosti može biti jednostavna poput popunjavanja praznina: “Dijelim X, Y i Z”, ili “Pomoći ću vam sa X, Y i Z”. Budite jasni, sažeti i specifični.

Instagram vam daje otprilike četiri reda teksta ovde, a četvrti red je obično sakriven dok pratilac ne klikne na “više”.

Takođe možete dodati tačke koje će kupiti povjerenje (na primjer, koliko pratilaca imate na YouTube-u ili članci u kojima ste bili istaknuti) i veze koje dodatno ukazuju na to ko ste i šta nudite. Poziv na akciju dobar je način da povećate šanse da neko klikne na vaš link, na primjer, nudite besplatni mini kurs.

Stavite se u cipele svoje publike. Morate jasno definisati koji tip pratilaca želite da privučete. Ne upadajte u zamku stvaranja biografije i sadržaja koji je namijenjen svima.

 

#2: Pregledajte funkcije vaše stranice

Instagram Story i istaknute objave

Bilo da je u pitanju kratki ili dugi format, Story-ji su nevjerovatan resurs koji vam pomaže da se povežete sa svojom ciljnom publikom. Pregledajte svoje arhive i revidirajte svoje Story-je iz posljednjih nekoliko mjeseci. Upitajte se: “Da li ovo privlači ljude u dio mog života ili brenda koji trenutno dijelim na svom Feedu?”. Postoje li još neki elementi koji bi pomogli vašoj publici da vas upozna na nešto dubljem nivou?

Vaše istaknute objave postaju plejlista vaših omiljenih Story-ja. Story-ji koji su izazvali najveći odziv su one koje biste trebali dodati u svoje istaknute objave. Zatim možete kreirati kategorije istaknutih objava koje su relevantne za vaš sadržaj i publiku.

 

Reels, fotografije i karuseli

Kada je riječ o korišćenju osnovnih feed funkcija, poput reels-a, karusela i fotografija, ključ je kvalitet. Niko ne voli da gleda mutan video, sliku ili grafiku. Prilikom pregleda vašeg sadržaja, provjerite da li ga postavljate u najvišem kvalitetu.

Savjet za profesionalce: Otvorite postavke u Instagram aplikaciji i pretražite “Upotreba podataka i kvalitet medija”. Osigurajte da je opcija “Postavi u najvišem kvalitetu” uključena. Ova opcija je obično automatski isključena jer kada postavljate video visokog kvaliteta on koristi više mobilnih podataka. Takođe možete promijeniti postavke kamere na svom telefonu kako biste osigurali da snimate u 4K rezoluciji.

Još neki važni elementi koje treba razmotriti kada je riječ o vašim Reels videima:

 • Koliko često koristite zvuk da poboljšate svoje Reels video klipove? Instagram je prirodno platforma bez zvuka, pa je važno koristiti titlove kada iznosite nešto vrijedno.
 • Da li obraćate pažnju na popularne Reels video klipove?
 • Eksperimentišete li sa različitim formatima (govor pred kamerom, stil vloga itd.)?
 • Šta stavljate na početak svog Reels videa koji će privući pažnju vaše publike i zaustaviti ih u skrolovanju sljedeći put kada vide vaš sadržaj?

Postoji popularno vjerovanje da karuseli mogu biti bilo šta – nasumičan niz slika i video klipova bez ikakve strategije iza njih. Iako je to možda tačno za trendovsku “gomilu fotografija”, to nije nužno tačno za karusele.

Primijenite AIDA model razmišljajući o svom sadržaju. Prva slika treba da privuče pažnju, sledeća treba da pobudi interesovanje, treća treba da se odnosi na neku želju vaše publike, a poslednja slika treba da bude akcija. Ovaj model posebno dobro funkcioniše za preduzeća koja koriste grafike u svojim karuselima.

Ako ste preduzeće, izbjegavajte postavljanje fotografija proizvoda ili usluga sve vrijeme. Taj tip sadržaja može brzo postati dosadan. Razmišljajte kreativno, poput korišćenja iskustava vaših kupaca sa vama. Čak i ako samo postavljate lijepu fotografiju, ne zaboravite da u opisu dodate vrijednost i značenje. Razmišljajte o svojoj publici, obratite pažnju na njihove reakcije.

 

#3: Revidirajte svoje pratioce

Pregledavajući svoje pratioce, važno je biti iskren prema sebi. Dobra je ideja ukloniti botove i sve kupljene pratioce. To će ostaviti prostora za organski rast i osigurati autentično angažovanje.

Nažalost, Instagramu se ne sviđa kada pokušavate da masovno uklonite pratioce. Dakle, uklanjanje botova može biti dugotrajan proces.

Tražite ove znakove kada pokušavate prepoznati botove među korisnicima Instagrama:

 • Bez profilne slike
 • Bez objava
 • Prate mnogo naloga
 • Gotovo da nemaju pratilaca

Ako imate, recimo, 100.000 pratilaca, vjerovatno nećete imati vremena ni resursa da obrišete svakog bota. Iako postoje programi koji mogu izraditi izvještaje i pomoći vam u otkrivanju botova, možda ćete morati da se pomirite sa činjenicom da vaš nalog možda neće biti potpuno slobodan od botova. Imajte to na umu kada analizirate svoj nalog.

 

#4: Revidirajte vaš sadržaj

Kada je reč o vašem sadržaju, da li ga kreirate sa namjerom?

Baš kao vaša biografija, vaš sadržaj mora imati vrijednost. Za svaku objavu biste trebali imati jasan cilj ili svrhu. To će vam omogućiti bolju evaluaciju.

Savjet za profesionalce: Otvorite Insights na vašem profilu i filtrirajte osnovni sadržaj, poput Reels videa i Story-ja. Pogledajte doseg i angažovanje u Instagram analitici. Sačuvajte one koji su se dobro snašli u zasebnom folderu. To je vaš najbolji sadržaj. Pronađite način da ponovo kreirate te Instagram objave.

Evo još nekih elemenata koje treba imati na umu kada je riječ o vašem sadržaju:

 • Održavajte dosljedan raspored objavljivanja gde objavljujete 2-3 puta nedeljno,
 • Objavite raznovrstan sadržaj i opise,
 • Imajte strategiju za hashtagove,
 • Budite autentični,
 • Održavajte dosledan ton obraćanja,
 • Održavajte svoj feed uređenim, estetika je važna.

 

Instagram je platforma koja se konstantno mijenja i nije lako ispratiti sve najbolje prakse ako se time ne bavite primarno u biznisu. Ako vam je potrebna pomoć sa Instagram strategijom recite nam nešto više o vašem biznisu i javićemo vam se sa predlogom saradnje u što kraćem roku.

Kontaktirajte nas