LinkedIn-ovi Collaborative Articles (Zajednički Članci) dostigli su prekretnicu od 10 miliona stranica stručnog sadržaja za godinu dana. Projekat Collaborative Articles doživio je značajan porast u sedmičnoj čitanosti, uz rast od preko 270% od septembra 2023.

 

Zbog čega Zajednički Članci imaju tako dobar efekat?

Glavni cilj Zajedničkih Članaka je da se ljudi okreću internetu da bi razumjeli tematske oblasti, ali često ne nalaze najbolje informacije vezano za ono što traže.

Osoba obično pretražuje Google i možda naiđe na sajt poput Reddita i čita što je objavljeno, ali nije moguće garantovati da informacija dolazi od stručnjaka za određenu oblast ili samo od osobe sa najvećim društvenim utjecajem. Kako neko ko nije stručnjak za predmetnu materiju zna da je objava pouzdana i stručna?

Rješenje problema bilo je iskoristiti stručnjake na LinkedIn-u da kreiraju članke na teme u kojima su stručni. Stranice se rangiraju na Google-u i to postaje prednost za stručnjaka za predmetnu materiju, što zauzvrat motiviše stručnjaka za predmetnu materiju da piše više sadržaja.

 

Kako je LinkedIn Kreirao 10 Miliona Stranica Stručnog Sadržaja

LinkedIn identifikuje stručnjake za predmetne materije i kontaktira ih da napišu esej na temu. Teme eseja generiše AI “pokretač razgovora” alat razvijen od strane tima LinkedIn-a. Te teme razgovora se zatim usklađuju sa stručnjacima za predmetnu materiju identifikovanim pomoću LinkedIn-ove Grafike Vještina.

LinkedIn-ova Grafika Vještina mapira članove LinkedIn-a na stručnost za predmetne materije kroz okvir nazvan Strukturirane Vještine koji koristi modele mašinskog učenja i obradu prirodnog jezika da identifikuje povezane vještine izvan onoga što sami članovi identifikuju.

Mapiranje koristi vještine pronađene u profilima članova, opisima poslova i drugim tekstualnim podacima na platformi kao polazište odakle koriste AI, mašinsko učenje i obradu prirodnog jezika da prošire dodatnu stručnost za predmetnu materiju koju članovi mogu imati.

 

Iskustvo, Stručnost, Autoritet i Pouzdanost

Osnovna strategija projekta Zajedničkih Članaka LinkedIn-a je genijalna jer rezultira milionima stranica visokokvalitetnog sadržaja pisanog od strane stručnjaka na milione raznih tema. To je možda razlog zašto su LinkedIn-ove stranice postale sve vidljivije u Google pretraživaču.

LinkedIn sada poboljšava svoj projekat Zajedničkih Članaka sa funkcijama koje su namijenjene da dodatno poboljšaju kvalitet stranica.

  • Evolucija načina postavljanja pitanja – LinkedIn sada predstavlja scenarije stručnjacima za predmetne materije na koje mogu odgovoriti esejima koji odgovaraju na stvarne teme i pitanja.
  • Novo dugme za sadržaj koji nije koristan – postoji dugme koje čitaoci mogu koristiti da pruže povratnu informaciju LinkedIn-u da određeni esej nije koristan.
  • Poboljšani algoritmi za usklađivanje tema – LinkedIn je poboljšao način na koji usklađuje korisnike sa temama sa onim što nazivaju “Ugrađivanje na bazi pretrage za poboljšano usklađivanje” koje je kreirano da adresira povratne informacije članova o kvalitetu usklađivanja tema i članova.

 

Glavne pouke za SEO

Projekat Zajedničkih Članaka LinkedIn-a je jedan od najboljih strateških projekata kreiranja sadržaja koji se pojavio u posljednje vrijeme.

Ono što ga čini ne samo genijalnim već i revolucionarnim je to što koristi AI i tehnologiju mašinskog učenja zajedno sa ljudskom ekspertizom, da kreira stručan i koristan sadržaj koji čitaoci uživaju i mogu mu vjerovati.

LinkedIn sada koristi signale interakcije korisnika da poboljša kvalitet stručnjaka za predmetnu materiju koji su pozvani da kreiraju članke, kao i da identifikuje članke koji ne zadovoljavaju potrebe korisnika.

Prednosti kreiranja članaka su da se visokokvalitetni stručnjaci za predmetnu materiju promovišu svaki put kada njihov članak rangira na Google-u, što pruža svakome ko promoviše uslugu, proizvod ili traži klijente ili sljedeći posao priliku da demonstrira svoje vještine, stručnost i autoritet.

Želite da upotrijebite nove SEO trendove da izvučete maksimum iz vašeg sadržaja? Ispunite kontakt formu, recite nam nešto više o vašem biznisu i javićemo vam se sa predlogom saradnje u što kraćem roku.

Kontaktirajte nas