Kada licitirate za ključnu riječ u svojim Google Ads kampanjama, morate da odaberete tip podudaranja ključne riječi, koji Google-u govori koliko agresivno ili restriktivno želite da podudara vaše oglase sa terminima pretrage. Postoje tri različite tipa podudaranja ključnih reči koje možete izabrati prilikom oglašavanja putem Google Ads-a.

U ovom kratkom vodiču saznaćete koje su vrste podudaranja ključnih riječi dostupne u Google oglašavanju i kako se razlikuju, kao i zašto su tipovi podudaranja ključnih riječi važni za uspjeh Google Ads kampanja.

Koji su tipovi podudaranja ključnih riječi?

Kada pravite tekstualni oglas Google Ads kampanje, za tip podudaranja ključne riječi možete odabrati široko podudaranje, podudaranje fraze ili tačno podudaranje. Svaka vrsta podudaranja ima svoje prednosti i nedostatke.

Široko podudaranje

Široko podudaranje je podrazumijevani tip podudaranja i onaj koji doseže najširu publiku. Kada koristite široko podudaranje, vaš oglas ispunjava uslove za prikazivanje kad god korisnički upit za pretragu sadrži bilo koju riječ vaše ključne riječi, bilo kojim redoslijedom.

Na primjer, ako koristite široko podudaranje za “luksuzni automobil“ ključnu riječ, vaš oglas će se možda prikazati ako korisnik ukuca “luksuzni automobili“, “brzi automobili“ ili “luksuzni stanovi“. Google takođe može vaš oglas podudarati sa upitima koristeći sinonime – na primjer, oglas se može prikazati kada neko pretražuje “skupa vozila“, što ne uključuje nijedan termin iz vaše ključne riječi.

Budući da su oglasi sa širokim podudaranjem podešeni da dosegnu najširu moguću publiku, korisnici koji pretražuju mogu da vide i kliknu na vaš oglas prilikom pretraživanja o nerelevantnim temama, a ovi troškovi se mogu veoma brzo nagomilati. Ključne riječi sa širokim podudaranjem odličan su način da dobijete mnogo klikova, ali je pitanje koliko su ti klikovi relevantni.

Podudaranje fraze

Podudaranje fraze nudi raznovrsnost širokog podudaranja, ali uz viši nivo kontrole. Oglas će se pojaviti samo kada korisnik postavi upit za vašu ključnu frazu koristeći ključne riječi tačno onim redoslijedom kako ste ih unijeli, ali se mogu dodati i druge riječi prije ili poslije te fraze. Google je 2019. promijenio podudaranje fraze kako bi obuhvatio upite koji sadrže sinonime, lica množine i bliske varijante vaše ključne riječi.

Tačno podudaranje

Tačno podudaranje je najspecifičniji i najstrožiji od tipova podudaranja ključnih riječi. Ranijih godina, sa ovim tipom podudaranja, korisnici bi vaš oglas vidjeli samo kada bi sami unijeli tačnu frazu ključne riječi. Na primer, ako je fraza ključne riječi bila “crna koktel haljina“, vaš oglas bi ispunjavao uslove da se prikaže samo kada je korisnik pretraživao “crna koktel haljina“ (te riječi u tačnom redoslijedu), a ne “koktel haljina“, “crna haljina “ili “skupa crna koktel haljina”.

Međutim, Google je nedavno napravio izmjene u tipu tačnog podudaranja, tako da čak i kada koristite ključne riječi sa tačnim podudaranjem, vaši oglasi mogu da se podudaraju sa pretragama koje sadrže sinonime, množinu ili druge varijacije ključne riječi.

Zaključak

Kako bi vaše Google Ads kampanje bile profitabilne, morate razumjeti i pravilno koristiti tipove podudaranja ključnih riječi. Ako vaše ključne riječi imaju dovoljno mjesečnih pretraga i lako trošite budžet, nemojte koristiti široko podudaranje jer će vam se oglasi aktivirati za nerelevantne termine. U tim slučajevima je puno bolje koristiti samo podudaranje fraze i tačno podudaranje.

Međutim, ako ključne riječi nemaju dovoljno pretraga, u tom slučaju možete testirati široko podudaranje i pomno pratiti rezultate.

Želite da poboljšate vaše Google Ads kampanje ali ne znate kako ili jednostavno nemate vremena da se udubite u problematiku? Ispunite kontakt formu, recite nam nešto više o vašem biznisu i kampanjama i javićemo vam se sa predlogom saradnje u što kraćem roku.

Kontaktirajte nas