Već neko vrijeme javno podržavamo single keyword ad grupe (SKAGs) – iako priznajemo da je to kontroverzno mišljenje.

Uprkos debati koja okružuje SKAGs u odnosu na druge oblike struktura Google Ads kampanja, moguće je dobiti bolje rezultate Google Ads kampanja koristeći SKAG pristup.

Pogled na strukture računa Google Ads-a tokom vremena 

Ad grupa sa jednom ključnom riječi je grupa koja sadrži samo jednu ključnu riječ dupliranu u više vrsta podudaranja. Istorijski, to su bili tačni, frazni i široki tipovi podudaranja.

Danas, SKAG može ili ne mora sadržati potpuni široki tip podudaranja, zavisno od specifičnosti kampanje, ponude i tržišta.

Ova struktura postala je popularna jer je olakšala ubacivanje ključnih riječi u oglase. Budući da je ad grupa sadržala samo jednu ključnu riječ, broj upita za koje se oglas prikazivao bio je mali.

Ako ste ubacivali ključne riječi u naslove oglasa povezanih sa ad grupom, mogli ste biti sigurni da će oglas odgovarati upitima korisnika.

Ova struktura je bolje igrala igru Google-ovog kvaliteta oglasa od ostalih struktura. Osiguravanjem “iznadprosječne” relevantnosti oglasa, CPC je opao, a performanse naloga su se poboljšale.

Google Ads sada integriše AI u svoje proizvode za pretraživanje sa:

  • Responsive search ads (RSAs).
  • Smart bidding.
  • Broad match.

I neke velike promjene:

  • Low search volume (LSV).
  • Close match variants.

AI proizvodi poput RSAs, Smart bidding-a i širokog podudaranja dolaze sa idejom “likvidnosti signala”. Sve što je algoritamsko zahtijeva dovoljnu likvidnost signala da uči i donosi dobre odluke.

Ovo nas je navelo da razmišljamo o tome kako strukturirati ad grupe i kampanje kako bi najbolje pružili Google-ovom AI kvalitetne signale u velikom obimu.

U međuvremenu, statusi LSV značili su da mnoge ključne riječi prestaju biti prikazivane, premještajući te upite u ključne riječi širokog podudaranja. Bliske varijante podudaranja značile su da upiti nisu bili toliko relevantni za tekstove ključnih riječi kako su istorijski bili.

Mnogi su vidjeli AI revoluciju u kombinaciji sa promjenama u podudaranju kao štetne za SKAG strukturu.

Razmišljanje je bilo da ako je vrijednost SKAGs-a tijesno podudaranje ad grupa sa upitima kako bi omogućilo veću relevantnost oglasa, širenje prihvatljivih upita sigurno negativno utiče na strategiju. Dodatno, ako obim podataka ima značaj, vrlo specifične ad grupe moraju biti loše.

Ove promjene, uzete zajedno, naveli su ljude da razviju dvije alternative SKAGs-u:

  • Single theme ad grupe
  • Hagakure.

SKAG alternative u Google Ads-u

Hagakure

Hagakure je prihvatio ideju da je likvidnost signala ključ uspjeha. Hagakure se smatra budućnošću struktura ad grupa i kampanja.

Studija slučaja navodi povećanje ključnih riječi deset puta i broja oglasa za 30%, što je “dovelo do skoro 40% povećanja ukupnih konverzija uz iste troškove kampanje.”

Strategija preporučuje izgradnju što manjeg broja kampanja i uključivanje svega (čak i dinamičkih pretraživačkih oglasa) u kampanje. Ideja je da se maksimizira likvidnost signala i iskoriste maksimalno alati za oglašavanje na Google-u koje pokreće AI, poput širokog podudaranja i Smart bidding-a.

STAGs

STAGs su neka vrsta kompromisnog rješenja. Ova struktura omogućava ad grupama da rastu dok god usko prate temu.

To osigurava da su oglasi uglavnom relevantni za upite korisnika (približavajući se SKAG-u) dok istovremeno povećava broj klikova i konverzija po ad grupi povećanjem broja ključnih riječi i poboljšanjem likvidnosti signala.